Steenmannetjes in Kleef (Duitsland)

Gepubliceerd op 18 april 2024 om 12:14

Onlangs zijn we naar Kleef in Duitsland gegaan om iets bijzonders te zien: namelijk de Steinmännchen, gemaakt door kunstenaar Markus Gern.
De moeite van het bezoeken waard! Kijk en lees maar mee in deze blog.

Het was een mooie dag, perfect om eropuit te gaan en niet ver van de Nederlandse grens.
We gingen een bijzonder 'kunstwerk' bekijken, midden in het bos: De steenmannetjes gemaakt door Markus Gern.
We parkeerden onze auto aan de rand van het bos.
Je kunt navigeren naar Grenzallee, maar onthoud dat je hier slechts drie uur gratis kunt parkeren met een parkeerschijf.
Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 25 minuten lopen door het bos naar de plek waar je de bijzondere steenmannetjes kunt bewonderen. Als je hier parkeert is er aan het begin van het bospad ook een speeltuintje voor de kids te vinden. 

Markus Gern, een kunstenaar uit het nabijgelegen dorp Nütterden, heeft in de afgelopen tien jaar duizenden steentjes gestapeld aan de rand van het bos. Hij noemde zijn kunstwerk Steinmännchen, wat "stenen mannetjes" betekent.

Enkele jaren terug werden de steenmannetjes van Markus Gern vernield, wat nationaal nieuws werd in Duitsland. Ondanks dit heeft Markus de moed gevonden om ze opnieuw op te bouwen, en het resultaat is prachtig. Hij beschrijft zijn werk als een "driedimensionale mandala", geïnspireerd door de perfecties uit de boeddhistische leer: concentratie, discipline en aspiratie.

Steenmannetjes hebben verschillende namen in verschillende talen en culturen. In Duitstalige gebieden worden ze Steinmännchen genoemd, in het Engels en Frans Cairn, en in het Italiaans ometto. De oorsprong van steenmannetjes gaat terug tot oude mythologieën, waar ze vaak werden geassocieerd met goden en mythische wezens.

Op veel plekken zijn steenmannetjes belangrijke hulpmiddelen om routes te markeren, vooral in mistige gebieden zoals in Engeland, Schotland, Wales en Scandinavië. Ze vallen vaak eerder op dan geverfde markeringen. Het gebruik van steenmannetjes als navigatiehulpmiddel gaat al eeuwen terug, vooral in Scandinavië, waar sommige steenmannetjes al honderden jaren oud zijn en daarom worden beschouwd als cultureel erfgoed.
Ook zien sommigen het als een uiting van samenhorigheid, anderen gebruiken het als een vorm van meditatie. 

We vinden steenmannetjes altijd mooi om tegen te komen. Misschien wil je ze ook eens met eigen ogen bewonderen, maar wees voorzichtig zodat ze niet beschadigen.
Tip: Wij hebben deze dag gecombineerd met een bezoekje aan Kevelaer, ongeveer een half uurtje rijden vanuit Kleef.
Kijk hieronder in de dia voorstelling mee naar foto's van de Steenmannetjes van Markus Gern in Kleef en enkele foto's van Kevelaer.

Vind je deze blog leuk? Deel hem dan gerust!

Ontdek hier meer bijzondere plekken:
Bijzondere plekken

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.